środa, 2 czerwca 2021

Ogórki małosolne (lekko ukiszone).

 


Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.


Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg

chrzan 10 plasterków

koper z baldachami

czosnek 1 główka

sól 3 łyżki 

woda 3 litry


Wykonanie:

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju użyto około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz