Smaczny chłodny deser z truskawek i malin, prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
truskawki 50 dag
galaretki truskawkowe 3 szt.
maliny do dekoracji
listki mięty do dekoracji
przegotowana gorąca woda 750 ml
Wykonanie:
Wymyte i osuszone truskawki układamy w szklanej miseczce. Ułożone truskawki zalewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie galaretką, galaretka przed zalaniem truskawek musi być ostudzona. Po zalaniu truskawek galaretką wstawiamy miseczkę do lodówki na kilka godzin. Po kilkugodzinnym chłodzeniu musimy delikatnie wyjąć galaretkę z miseczki na talerz. Możemy miseczkę wstawić do gorącej wody na chwilę, wtedy galaretka ładnie nam wyjdzie. Deser wyłożony na talerzu okładamy na około malinami, górę dekorujemy kilkoma truskawkami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz