Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa, idealna w chłodne, deszczowe, jesienne dni.
Składniki:
woda 2 litry
domowa pasta rosołowa
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przecier pomidorowy domowy 900 ml
pokrojone pomidory bez skórki
suszona włoszczyzna
świeży koper
liście laurowe 3-4 szt.
ziele angielskie 8-10 ziaren
Gołąbki:
sparzone liście z kapusty białej 16 szt.
ryż 1 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
mięso mielone 1 kg
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Ze sparzonych liści kapusty formujemy gołąbki nadziewając je farszem zrobionym z mięsa i ugotowanego ryżu. Uformowane gołąbki układamy w garnku, przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy wodą z przecierem pomidorowym i kawałkami pomidorów, liściem laurowym, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną oraz domową pastą rosołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości gołąbków, do 60 minut od momentu zagotowania się bulionu. Ugotowane gołąbki podajemy z ugotowanym wywarem oraz z domowego wypieku pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz