piątek, 15 października 2021

Zupa gołąbkowa.

 


Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa, idealna w chłodne, deszczowe, jesienne dni.


Składniki:

woda 2 litry

domowa pasta rosołowa

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

przecier pomidorowy domowy 900 ml

pokrojone pomidory bez skórki

suszona włoszczyzna

świeży koper

liście laurowe 3-4 szt.

ziele angielskie 8-10 ziaren


Gołąbki:

sparzone liście z kapusty białej 16 szt.

ryż 1 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)

mięso mielone 1 kg

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:

Ze sparzonych liści kapusty formujemy gołąbki nadziewając je farszem zrobionym z mięsa i ugotowanego ryżu. Uformowane gołąbki układamy w garnku, przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy wodą z przecierem pomidorowym i kawałkami pomidorów, liściem laurowym, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną oraz domową pastą rosołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości gołąbków, do 60 minut od momentu zagotowania się bulionu. Ugotowane gołąbki podajemy z ugotowanym wywarem oraz z domowego wypieku pieczywem.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz