sobota, 13 listopada 2021

Kiełbasa swojska w/g Czarka.

 


Prosta w wykonaniu, smaczna swojska kiełbasa zrobiona z mięsa wieprzowego, łopatki i karczku.


Surowiec:

łopatka 1 kg (chude kawałki) - szarpak

karczek 1 kg fi 4 mm

karczek wieprzowy 50 dag (tłustszy) 2,5 mm

woda 200 ml  do 10 % wagi mięsnej

kiełbaśnice 28/32 mm


Przyprawy:

sól peklowa 18 g/ kg masy mięsnej

pieprz czarny młotkowany 2g/kg

czosnek 5 g/kg

kolendra 0,5 g/kg


Wykonanie:

Mięsa kroimy w większą kostkę, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy żeby sól peklowa wtarła się w mięso. Mięso chude musimy wyrabiać i peklować oddzielnie przez 48 godzin. Po procesie peklowania mięsa rozdrabniamy. Przeciśnięty czosnek oraz młotkowany pieprz i kolendrę mieszamy z lodowatą wodą i wlewamy do zmielonych mięs. Mięsa wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy w wymoczone jelita. Kiełbasę osadzamy 2 godziny, podczas osadzania możemy przewiać z obu stron wentylatorem, po godzinie z każdej strony. Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny, do pożądanego koloru. Po procesie wędzenia parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut. Studzimy powieszoną na kiju w temperaturze pokojowej.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz