Prosta w wykonaniu, smaczna swojska kiełbasa zrobiona z mięsa wieprzowego, łopatki i karczku.
Surowiec:
łopatka 1 kg (chude kawałki) - szarpak
karczek 1 kg fi 4 mm
karczek wieprzowy 50 dag (tłustszy) 2,5 mm
woda 200 ml do 10 % wagi mięsnej
kiełbaśnice 28/32 mm
Przyprawy:
sól peklowa 18 g/ kg masy mięsnej
pieprz czarny młotkowany 2g/kg
czosnek 5 g/kg
kolendra 0,5 g/kg
Wykonanie:
Mięsa kroimy w większą kostkę, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy żeby sól peklowa wtarła się w mięso. Mięso chude musimy wyrabiać i peklować oddzielnie przez 48 godzin. Po procesie peklowania mięsa rozdrabniamy. Przeciśnięty czosnek oraz młotkowany pieprz i kolendrę mieszamy z lodowatą wodą i wlewamy do zmielonych mięs. Mięsa wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy w wymoczone jelita. Kiełbasę osadzamy 2 godziny, podczas osadzania możemy przewiać z obu stron wentylatorem, po godzinie z każdej strony. Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny, do pożądanego koloru. Po procesie wędzenia parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut. Studzimy powieszoną na kiju w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz