niedziela, 14 listopada 2021

Sernik waniliowy z orzechami w polewie czekoladowej.

 


Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, góra sernika jest z polewą czekoladową i włoskimi orzechami.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt wanilii 2 łyżeczki

masło 20 dag

budyń waniliowy 80 g

włoskie orzechy łuskane 12 połówek


Polewa czekoladowa:

masło 82% - 50 g

czekolada gorzka 100 g


Sposób przygotowania:

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku roztapiamy masło. Masło grzejemy do momentu zniknięcia piany. Do roztopionego masła dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu aż powstanie płynna polewa. Po dodaniu czekolady do roztopionego masła wyłączamy grzanie.


Sernik:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, teraz miksujemy mikserem. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy, polewamy czekoladową polewą i układamy połówki orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po ochłodzeniu w lodówce kroimy na porcje.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz