Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, góra sernika jest z polewą czekoladową i włoskimi orzechami.
Składniki:
biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
ekstrakt wanilii 2 łyżeczki
masło 20 dag
budyń waniliowy 80 g
włoskie orzechy łuskane 12 połówek
Polewa czekoladowa:
masło 82% - 50 g
czekolada gorzka 100 g
Sposób przygotowania:
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku roztapiamy masło. Masło grzejemy do momentu zniknięcia piany. Do roztopionego masła dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu aż powstanie płynna polewa. Po dodaniu czekolady do roztopionego masła wyłączamy grzanie.
Sernik:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, teraz miksujemy mikserem. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy, polewamy czekoladową polewą i układamy połówki orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po ochłodzeniu w lodówce kroimy na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz