Zrobienie sajgonek jest proste. W skład farszu może wchodzić mielone mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, ale doskonałe są także w wersji wegetariańskiej. Robimy farsz jaki lubimy.
Składniki:
papier ryżowy 20 dag (26 arkuszy)
mieszanka chińska mrożona 1 opakowanie
mięso mielone 60 dag. (może być z drobiu, wieprzowe, wołowe)
jajka 2 szt.
ryż 10 dag. (1 woreczek)
sól
pieprz
bazylia
papryka słodka
sos sojowy
olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy sol,pieprzem i sosem sojowym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso mielone, podczas smażenia rozdrabniamy je. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. W między czasie gotujemy 1 woreczek ryżu. Po ugotowaniu dodajemy do miski z farszem. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy farsz.
Przygotowanie sajgonek:
Bierzemy arkusz papieru ryżowego i pod ciepłą wodą zamaczamy go z obu stron, tylko zmaczamy, nie moczymy. Rozkładamy papier ryżowy na desce do krojenia mięsa i nakładamy łyżkę stołową farszu. Zawijamy tak jak krokiety. Każda sajgonka powinna być dokładnie zwinięta, żeby podczas smażenia się nie rozwinęła. Starajmy się na każdy arkusz papieru ryżowego nakładać taką samą ilość farszu. Sajgonki powinny być wielkością takie same. Formujemy sajgonki i układamy na talerzu tak żeby do siebie się nie dotykały, żeby się nie przykleiły jedna do drugiej. Uformowane sajgonki układamy na kilku talerzach w celu osuszenia ich przed smażeniem. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju (1 cm lub 1,5 cm poziomu). Usmażone sajgonki odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym lub ulubionym sosem do sajgonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz