Pyszna upieczona babka ziemniaczana z utartych ziemniaków i dodatkiem usmażonych skwar boczku wędzonego i kiełbasy, jest przysmakiem wielu smakoszy na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Mazurach.
Składniki:
7-8 dużych ziemniaków (1,5 kg) klasy A
3 jajka
3 łyżki stołowe mąki pszennej
kilka plastrów wędzonego boczku
2 kiełbaski śląskie
pół cebuli
Przyprawy:
1 łyżka soli morskiej
2 garści majeranku
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek i pieprz ziołowy, wbijamy jajka, wszystko dobrze mieszamy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz