poniedziałek, 28 marca 2022

Babka ziemniaczana ze skwarami i cebulą.

 


Pyszna upieczona babka ziemniaczana z utartych ziemniaków i dodatkiem usmażonych skwar boczku wędzonego i kiełbasy, jest przysmakiem wielu smakoszy na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Mazurach.


Składniki:

7-8 dużych ziemniaków (1,5 kg) klasy A

3 jajka

3 łyżki stołowe mąki pszennej

kilka plastrów wędzonego boczku

2 kiełbaski śląskie

pół cebuli

Przyprawy:

1 łyżka soli morskiej

2 garści majeranku

pieprz ziołowy

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek i pieprz ziołowy, wbijamy jajka, wszystko dobrze mieszamy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.




















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz