Bitki z karczku podane z serduszkami ziemniaczanymi i sałatką warzywną z domowych przetworów.
Składniki:
karczek wieprzowy bez kości 5 plastrów
pół dużej czerwonej cebuli
1 średnia biała cebula
1 kg ziemniaków
słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa. Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie. W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek. Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki. Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).
O jakie piękne ziemniaczki :) Danie pycha, moje smaki
OdpowiedzUsuń