środa, 13 kwietnia 2022

Filety śledziowe (matjasy) w pomidorach.

 


Bardzo smaczne kawałki śledzia zrobione w sosie pomidorowym na wzór z kuchni kaszubskiej. Gotowe śledzie przechowujemy w słoikach. W kaszubskim przepisie są dodawane rodzynki i goździki, w poniższym przepisie nie ma tych składników.

Składniki:

filety śledzia (matjasy) 4 szt. (45 dag)

cebula 3 szt.

olej 60 ml

ocet 10% 4 łyżki

cukier 2 łyżki

koncentrat pomidorowy 4 łyżki

ketchup pikantny 4 łyżki

ziele angielskie 6 ziaren

liść laurowy 3 szt.

gorczyca pół łyżeczki

woda przegotowana 50 ml

słoiczki

Wykonanie:

Filety śledzia moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godziny. Wymoczone filety kroimy w kawałki. Podczas moczenia się śledzi przygotowujemy sos pomidorowy. W małym garnczku rozgrzewamy olej i do gorącego oleju dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule musimy ładnie zeszklić, podczas duszenia cebuli dodajemy wodę. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier, chwilę dusimy cały czas mieszając. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, ketchup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i całość chwilę dusimy. Gotowy sos studzimy. Kawałki fileta układamy w słoiczkach na przemian z sosem pomidorowym. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni żeby się dobrze zmacerowały.











Smacznego !!!

1 komentarz: