poniedziałek, 16 maja 2022

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

 


Bardzo smaczna kiełbasa kanapkowa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić.

Składniki:

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)

mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)

mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg  (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)

osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra

Przyprawy:

peklosól - 18g/kg

pieprz biały mielony 5g/kg

sól wędzona 1% / kg mięsa

5 ząbków czosnku

Wykonanie:

Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 10 minut i umieszczamy w lodówce.











Smacznego !!!

1 komentarz: