poniedziałek, 28 listopada 2022

Chleb pszenny, razowy z ziarnami.

 


Chleb pszenny, razowy upieczony z ziarnami słonecznika i dyni, upieczony na drożdżach.

Składniki:

mąka pszenna chlebowa Typ-750   - 250 g

mąka pszenna razowa Typ - 2000  - 250 g

sól 1 łyżeczka

woda + miód 1 łyżeczka  (300 ml wody)

drożdże suche 7 mg 

cukier 1 łyżeczka

pestki z dyni

pestki słonecznika

margaryna Kasia do wysmarowania formy

otręby pszenne do wysypania formy

forma keksowa duża

Wykonanie:

Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz