Chleb pszenny, razowy upieczony z ziarnami słonecznika i dyni, upieczony na drożdżach.
Składniki:
mąka pszenna chlebowa Typ-750 - 250 g
mąka pszenna razowa Typ - 2000 - 250 g
sól 1 łyżeczka
woda + miód 1 łyżeczka (300 ml wody)
drożdże suche 7 mg
cukier 1 łyżeczka
pestki z dyni
pestki słonecznika
margaryna Kasia do wysmarowania formy
otręby pszenne do wysypania formy
forma keksowa duża
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz