Sałatka warzywna podana ze śledziem marynowanym i chlebem.
Składniki:
sałatka warzywna 20 dag
śledź marynowany 1 płat z cebulką
chleb 1 kromka
Składniki na sałatkę:
ziemniaki 6 szt.(sałatkowe)
marchew 2 szt.
seler 1 szt.
por zielona część
jajka kurze 5 szt.
ogórki kiszone 0,5 kg
puszka groszku zielonego (200 g)
majonez swojski 3-4 łyżki
musztarda 1 łyżka stołowa
pieprz ziołowy
sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez, musztardę i ponownie mieszamy. Zrobioną sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby dojrzała smakowo. Gotową sałatkę podajemy z płatem śledzia i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz