Smaczny, prosty w przygotowaniu deser straciatella z owocami w skład którego wchodzą owoce takie jak banany, winogron bezpestkowy, borówki amerykańskie i maliny.
Składniki:
Spód:
biszkopty okrągłe
Masa śmietankowa:
śmietana 30% 300 ml
jogurt naturalny - gęsty 300 ml
cukier puder pół szklanki
galaretki cytrynowe 2 szt.
czekolada gorzka 70% 50 g -- starta na wiórki
banany 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka
szklanka (250 ml) wrzącej wody
Boki:
galaretki cytrynowe 3 szt.
wrząca woda 3 szklanki
Do dekoracji boków:
borówki amerykańskie
maliny
Wykonanie:
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy rozpuszczoną galaretkę kiwiową, studzimy w lodówce żeby stężała. Na stężałą galaretkę układamy wcześniej wymyte i osuszone winogrona. Układamy według swojego upodobania. Na warstwę ułożonych winogron wlewamy delikatnie kolejną rozpuszczoną galaretkę kiwiową, studzimy do stężenia. Na stężałą galaretkę układamy plasterki banana i także zalewamy delikatnie kolejną rozpuszczoną galaretką kiwiową. Studzimy do stężenia w lodówce. W między czasie dodajemy do jogurtu cukier puder, mieszamy. W misce ubijamy śmietanę, do ubitej śmietany dodajemy osłodzony jogurt i ostudzone dwie galaretki cytrynowe rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody, miksujemy do ładnego połączenia się. Do masy śmietankowej dodajemy startą na dużych oczkach połowę tabliczki czekolady (50 g) i pokrojone w większą kostkę dwa banany. Po dodaniu czekolady i kawałków banana masę mieszamy delikatnie patką lub łyżką. Gotową masę śmietankową wlewamy na stężałe w misce galaretki. Wierzch pokrywamy okrągłymi biszkoptami. Całość możemy również zrobić w formie, jak kto woli. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska wystawała 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Po czasie chłodzenia wyjmujemy całość na dopasowany talerz i dekorujemy borówkami, malinami i zielonymi listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz