sobota, 7 stycznia 2023

Biała kaszanka na mięsie wieprzowym oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

 


Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero,  mięsie wieprzowym. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki:

wywar (rosół) 26 szklanki

kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki

kasza jęczmienna gruba 6 szklanek

kasza gryczana palona 4 szklanki

kasza gryczana biała 1 szklanka

gotowane mięso z kości od karczku i ogonów - 1,2 kg

ostry sos z papryczek habanero 300 ml

pasta rosołowa 4 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny 1 łyżeczka

majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)

papryka słodka mielona 2 łyżki

jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów 

Wykonanie:

Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, oraz krążki. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce. Tak przygotowaną kaszankę możemy mrozić.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz