Galareta zrobiona jest z wieprzowych nóżek i mięsa z ćwiartek kurczaka.
Składniki:
5 nóżek wieprzowych
2 ćwiartki kurczaka
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
domowa pasta warzywna 2 czubate łyżki
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zbierając szumowiny. Dodajemy przyprawy według swojego smaku, ja dałem 6 listków laurowych i kilkanaście ziaren ziela angielskiego. Nóżki gotowałem 2 godziny i włożyłem wymyte ćwiartki z kurczaka i gotowałem to wszystko aż mięso z kurczaka zrobiło się miękkie. Nóżki i ćwiartki po ostudzeniu obrałem z kości, a mięska troszkę rozdrobniłem. Wywar z gotowania przecedziłem przez sitko i włożyłem do niego rozdrobnione mięsko. Dodałem pastę warzywną i garść majeranku i pogotowałem wszystko około 30 minut. Ostudzony wywar z mięsem powlewałem w trzy plastikowe pojemniczki (atestowane) i zimne wstawiłem do lodówki żeby ścięła się galaretka. Podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz