Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii.
Ciasto kruche na spód:
Składniki:
160 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka całe
Wykonanie ciasta:
Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową i makową ).
Masa serowa:
Składniki:
6 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1/2 szklanka cukru
olej roślinny 125 ml 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat waniliowy
rodzynki
Wykonanie masy serowej:
Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki. Kończymy miksowanie.
Masa makowa:
Składniki na masę makową:
250 gram maku
1 duży olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram z blanszowanych migdałów
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany 18% tłuszczu
Przygotowanie masy makowej:
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na ciasto.
Polewa czekoladowa
Składniki na polewę czekoladową:
masło 10 dag
cukier puder 0,5 szklanki
mleko 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Wykonanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.
Wykonanie sernika:
Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy warstwę masy makowej i na warstwę masy makowej nakładamy masę serową. Równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termo obiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz