poniedziałek, 20 lutego 2023

Sero-makowiec.

 


Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii.

Ciasto kruche na spód:

Składniki:

160 g margaryny

1/3 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka całe

Wykonanie ciasta:

Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową i makową ).

Masa serowa:

Składniki:

6 jajek

1 kg sera

1 cukier waniliowy

1/2 szklanka cukru

olej roślinny 125 ml 0,5 szklanki

budyń waniliowy 1 opakowanie

aromat waniliowy

rodzynki

Wykonanie masy serowej:

Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki. Kończymy miksowanie. 

Masa makowa:

Składniki na masę makową:

250 gram maku

1 duży olejek migdałowy

1/2 szklanki cukru

100 gram orzechów włoskich

100 gram z blanszowanych migdałów

5 łyżek rodzynek

5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 ml śmietany 18% tłuszczu

Przygotowanie masy makowej:

Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na ciasto.

Polewa czekoladowa

Składniki na polewę czekoladową:

masło 10 dag

cukier puder 0,5 szklanki

mleko 1 łyżka

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

kakao 2 łyżki

Wykonanie polewy czekoladowej:

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.

Wykonanie sernika:

Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy warstwę masy makowej i na warstwę masy makowej nakładamy masę serową. Równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termo obiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz