Pyszna galantyna zrobiona jest z tylnej golonki wieprzowej i łopatki wieprzowej.
Składniki:
golonka wieprzowa tylna 1 szt. 1 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
osłonki poliamidowe termokurczliwe (u mnie z nadrukiem salceson)
Przyprawy:
pieprz kolorowy, tłuczony 3 g/kg
czosnek 5 g/kg
kminek 4 g/kg
liście laurowe 6 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
żelatyna spożywcza 50 g
wywar z gotowania 700 ml
Gotowanie:
Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy.
Rozdrabnianie:
Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i łopatki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 5x2 cm.
Przygotowanie galantyny:
Do rozdrobionego mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki. Mięsa w osłonkach zalewamy rozpuszczoną żelatyną w wywarze z gotowania mięs. Każdy baton dokładnie zawiązujemy.
Parzenie:
Galantynę parzymy w temperaturze 80 stopni 120 minut.
Studzenie:
Studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz