wtorek, 14 marca 2023

Galantyna z golonki i łopatki.

 


Pyszna galantyna zrobiona jest z tylnej golonki wieprzowej i łopatki wieprzowej. 

Składniki:

golonka wieprzowa tylna 1 szt. 1 kg

łopatka wieprzowa 1 kg

osłonki poliamidowe termokurczliwe (u mnie z nadrukiem salceson)

Przyprawy:

pieprz kolorowy, tłuczony 3 g/kg 

czosnek 5 g/kg

kminek 4 g/kg

liście laurowe 6 szt.

ziele angielskie 8-10 szt.

majeranek 2 łyżki

sól do smaku 

żelatyna spożywcza 50 g

wywar z gotowania 700 ml

Gotowanie:

Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy. 

Rozdrabnianie:

Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i łopatki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 5x2 cm.

Przygotowanie galantyny:

Do rozdrobionego mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki. Mięsa w osłonkach zalewamy rozpuszczoną żelatyną w wywarze z gotowania mięs. Każdy baton dokładnie zawiązujemy.

Parzenie:

Galantynę parzymy w temperaturze 80 stopni 120 minut.

Studzenie:

Studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz