niedziela, 23 kwietnia 2023

Biszkopt rzucany.



Smaczny, pulchny biszkopt który nigdy nie opada, prosty i łatwy w zrobieniu. Po upieczeniu musimy go spuścić z formą z około pół metra na coś twardego, na przykład na stół. Wtedy na pewno biszkopt nam nie opadnie.

Składniki:

jaja kurze 5 szt.

mąka pszenna Typ 450 - 3/4 szklanki

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

cukier 3/4 szklanki

sól szczypta

Uwaga:

użyto szklanki 250 ml.

Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie biszkoptu:

Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 30-35 minut (ja piekłam 30 minut), do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.









Udanego wypieku !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz