poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Calzone z mięsno-paprykowym nadzieniem.

 


Pieczony, drożdżowy wielki pieróg z mięsno-paprykowym nadzieniem.

Ciasto na pizze:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych

4 szklanki mąki

6 łyżeczek cukru

płaska łyżeczka soli

8 łyżek oleju

1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować.

Farsz:

30 dag. mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)

papryka czerwona słodka - połowa, pokrojona w kostkę

papryka zielona słodka - połowa, pokrojona w kostkę

papryka żółta słodka - połowa, pokrojona w kostkę

sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania farszu:

Papryki pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem.

Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Wykonanie calzone:

Gdy ciasto podrośnie, wałkujemy dość cienki placek, odciskamy na nim okrągłe placki. Na jedną połówkę odciśniętego placka nakładamy warstwami mięso mielone, podsmażone kostki papryki. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy brzegi ciasta przygniatając je lekko widelcem. Na koniec smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy 20 min. w 180 stopni Celsjusza.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz