środa, 17 maja 2023

Ryba po grecku.

 


Miruna zrobiona w sosie pomidorowym z warzywami. 

Składniki:

miruna 6 filetów

marchew 3 szt

pietruszka korzeń 2 szt

por 10 cm

seler 1 mały

cebula 1 szt.

papryka czerwona 1 szt

przecier pomidorowy 2 łyżki

pomidory krojone 1 puszka

Domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

papryka mielona słodka 1 łyżeczka

ostry sos z papryki habanero 1 łyżka

Suszona natka pietruszki 2 łyżki

sos sojowy do smaku

mąka pszenna

Wykonanie:

Rybę odmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i przecier pomidorowy, zagotowujemy. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dokładnie mieszamy. Możemy sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić. We wcześniej przygotowanym pojemniku układamy warstwę sosu, warstwę ryby i tak do wyczerpania się. Ostatnią warstwą powinna być warstwa z sosem. Ostudzoną rybę w sosie przechowujemy w lodówce.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz