czwartek, 1 czerwca 2023

Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.

 


Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i selerem naciowym podane z młodymi ziemniakami i marynowanymi ogórkami.

Składniki:

karczek 3 plastry

cebula 1 szt.

seler naciowy 2 łodyżki

ziemniaki młode 8 szt.

marynowane ogórki 4-6 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Lekko rozbite plastry karczku posypujemy solą i ziołowym pieprzem, smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Gdy plastry będą zarumienione, dodajemy pokrojoną cebule i pokrojone w kostkę łodyżki selera naciowego i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec duszenia możemy doprawić do smaku, jeżeli będzie taka potrzeba. W między czasie gotujemy ziemniaki. Duszone plastry karczku podajemy z ziemniakami polanymi wytworzonym się sosikiem z cebulą i kostkami selera oraz z marynowanymi ogórkami.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz