Kawałki peklowanej łopatki wieprzowej, przyprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
Składniki na 5 słoiczków 350 ml:
łopatka wieprzowa 1,5 kg
czosnek suszony
pieprz czarny 5 g/kg
pieprz ziołowy 5 g/kg
majeranek 2 łyżki
sól peklowa 18 g/kg
woda 100 ml
żelatyna 1 mała łyżeczka
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso z łopatki kroimy w kostkę 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól peklową, dobrze mieszamy żeby sól wchłonęła się w mięso i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po procesie peklowania dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wodą i dokładnie wyrabiamy do momentu wchłonięcia przypraw z wodą przez mięso. W miseczce rozpuszczamy w 125 ml (pół szklanki) wrzącej wodzie żelatynę, studzimy. Gotowym mięsem napełniamy słoiczki i wlewamy na wierzch rozpuszczoną żelatynę. Słoiczki zamykamy dekielkami i pasteryzujemy. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja:
Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 60 minut.
Po 24 godzinach 25 minut.
Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz