czwartek, 31 sierpnia 2023

Dziad ziemniaczany.

 


Jak jest ziemniaczana babka to musi być także ziemniaczany dziad :) I właśnie taki dziad został zrobiony z utartych ziemniaków i wędzonego boczku. Ziemniaczany dziad najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażony na patelni.

Składniki:

6 dużych ziemniaków

3 jajka

szklanka skrobi ziemniaczanej

kilka plastrów wędzonego boczku

pół cebuli

Przyprawy:

1 łyżka soli morskiej

2 garści majeranku

pieprz kolorowy

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, skrobie ziemniaczane, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksówkę dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz