Jak jest ziemniaczana babka to musi być także ziemniaczany dziad :) I właśnie taki dziad został zrobiony z utartych ziemniaków i wędzonego boczku. Ziemniaczany dziad najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażony na patelni.
Składniki:
6 dużych ziemniaków
3 jajka
szklanka skrobi ziemniaczanej
kilka plastrów wędzonego boczku
pół cebuli
Przyprawy:
1 łyżka soli morskiej
2 garści majeranku
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, skrobie ziemniaczane, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksówkę dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz