środa, 30 sierpnia 2023

Przecier pomidorowy.

 


Do zrobienia przecieru pomidorowego najlepsze są pomidory Lima. Są to pomidory mięsiste dzięki czemu możemy uzyskać przecier o gęstej konsystencji. 

Składniki:

3 kg pomidorów Lima

1 łyżka soli

1,5 łyżki cukru

1 cytryna sok

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około godziny, następnie dodajemy czosnek, zioła, sok z cytryny. Gotujemy kolejne 30 minut mieszając. Przecieramy przez sitko. Przecier gotujemy 1 godzinę aż połowa zawartości wyparuje i będzie gęste. Wlewamy do wcześniej przygotowanych słoików gorący przecier.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz