Do zrobienia przecieru pomidorowego najlepsze są pomidory Lima. Są to pomidory mięsiste dzięki czemu możemy uzyskać przecier o gęstej konsystencji.
Składniki:
3 kg pomidorów Lima
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
1 cytryna sok
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około godziny, następnie dodajemy czosnek, zioła, sok z cytryny. Gotujemy kolejne 30 minut mieszając. Przecieramy przez sitko. Przecier gotujemy 1 godzinę aż połowa zawartości wyparuje i będzie gęste. Wlewamy do wcześniej przygotowanych słoików gorący przecier.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz