niedziela, 29 października 2023

Zupa fasolowa na bogato.

 


Zupa fasolowa z mięsem, pieczarkami i papryką.

Składniki:

500 gram fasoli jaś

6 pieczarek

1 duża papryka czerwona

1 puszka krojonych pomidorów

koncentrat pomidorowy 200 ml

kiełbasa śląska 550 gram

boczek wędzony 500 gram

1 cebula

4 ząbki czosnku

Przyprawy:

pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)

13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)

sól do smaku

majeranek

1 łyżka kopiasta domowej pasty rosołowej

kilka listków laurowych

ziele angielskie 6-8 ziaren

Wykonanie:

1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, i gotujemy do miękkości. 

2 - pieczarki, paprykę, cebulę, kiełbasę, boczek i czosnek kroimy w kostkę

3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu, później dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.

 4 -Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę oraz zgnieciony pieprz i ziele angielskie.

5 - Dodajemy usmażony boczek i kiełbasę z cebulką i kopiastą łyżkę domowej pasty rosołowej.

6 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku, puszkę pomidorów krojonych i koncentrat pomidorowy.

7 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak i doprawić w razie potrzeby.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz