Zupa fasolowa z mięsem, pieczarkami i papryką.
Składniki:
500 gram fasoli jaś
6 pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 puszka krojonych pomidorów
koncentrat pomidorowy 200 ml
kiełbasa śląska 550 gram
boczek wędzony 500 gram
1 cebula
4 ząbki czosnku
Przyprawy:
pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól do smaku
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej pasty rosołowej
kilka listków laurowych
ziele angielskie 6-8 ziaren
Wykonanie:
1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, i gotujemy do miękkości.
2 - pieczarki, paprykę, cebulę, kiełbasę, boczek i czosnek kroimy w kostkę
3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu, później dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
4 -Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę oraz zgnieciony pieprz i ziele angielskie.
5 - Dodajemy usmażony boczek i kiełbasę z cebulką i kopiastą łyżkę domowej pasty rosołowej.
6 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku, puszkę pomidorów krojonych i koncentrat pomidorowy.
7 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak i doprawić w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz