Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.
Składniki:
Zaczyn:
3/4 szklanki - 80 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 ml wody
2 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 ml wody
1 łyżeczka soli
margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 25 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz