Kawałki wieprzowej szynki duszone wraz z cebulą na patelni, podane z ziemniakami i sałatką z warzyw. Proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki:
szynka wieprzowa 60 dag
cebula 3 szt. średnie
ziemniaki 6 szt.
sałatka z warzyw z domowych przetworów
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy 3 łyżki)
woda przegotowana około 100 ml
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso kroimy w większą kostkę taką 3x3 cm. Pokrojone mięso solimy, pieprzymy i smażymy do lekkiego jego zarumienienia. Zarumienione mięso podlewamy wodą (około 100 ml) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i kroimy cebule w pół plastry, troszkę solimy i pieprzymy i dodajemy ją na patelnię. Całość dusimy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy mieloną paprykę i czosnek. Kilka minut jeszcze dusimy. Gotowe, duszone mięso podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz