wtorek, 19 grudnia 2023

Piernik Staropolski

 

Piernik Staropolski - długo dojrzewający przełożony konfiturą z aronii, w polewie czekoladowej.

Składniki na ciasto:

miód naturalny 50 dag

masło 250 g

cukier szklanka 250 ml

mąka pszenna Typ 450 1 kg

kurze jajka 3 szt.

mleko pół szklanki (125 ml)

soda 3 łyżeczki

sól pół łyżeczki

przyprawa korzenna 80 g 

Dodatkowo:

konfitura z aronii lub śliwek.

polewa czekoladowa

orzechy włoskie

posypka kolorowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze. Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na piernik rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra pod wymiar blaszki z piekarnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i do wyłożonej formy umieszczamy rozwałkowane ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 15 minut. Upieczone ciasto studzimy, a ostudzone kroimy na trzy równe części. Kawałki ciasta przekładamy powidłami, zawijamy ciasto papierem do pieczenia, równomiernie uciskamy i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie nakładamy czekoladową polewę. Wierzch piernika możemy udekorować orzechami włoskimi i kolorową posypką.

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 80% 100 g

masło 40 g

Wykonanie polewy:

W małym garnczku rozpuszczamy masło, rozpuszczone troszkę pogotujemy do momentu aż zniknie całe białko. Dodajemy rozdrobioną czekoladę. Po dodaniu czekolady nie gotujemy już, tylko cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą możemy dekorować nasz piernik.


















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz