sobota, 16 marca 2024

Kiełbasa biała z drobiu .

 

Bardzo smaczna biała kiełbasa z kurczaka, smaczniejsza od wieprzowej białej kiełbasy. Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej, 1,8 kg.

Składniki:

mięso z ćwiartek kurczaka 1,8 kg

czosnek 5 g

gorczyca biała 3 g

sól 30 g

wegeta bez konserwantów 5 g

pieprz czarny 3 g

papryka słodka mielona 3 g

majeranek 3 g

sos sojowy 4 łyżki

woda 150 ml

jelita 2 m

Wykonanie:

Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2x2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm. Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie płuczemy i moczymy jelita. Farszem napełniamy ścisło jelita. Możemy odkręcić kiełbaski, lub zrobić w dwóch kawałkach po 1 metrze. Parzymy w 75 stopniach 25 minut. Gotową kiełbasę możemy podpiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.  













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz