Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym.
Składniki:
mrożone kostki z mintaja 6 szt.
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
koncentrat pomidorowy 100 g
pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek łyżka stołowa
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
sos sojowy ciemny 1 łyżka
Wykonanie:
Rozmrożone na sicie kostki mintaja solimy, pieprzymy, panierujemy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy startą na wiórki marchew i pokrojone w pół plastry cebule. podlewamy wodą (125 ml), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżkę sosu sojowego, ciemnego. Mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody oraz możemy doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. dusimy jeszcze kilka minut i mamy już sos pomidorowo - marchewkowy do naszej ryby. Sos studzimy. Przygotowujemy pojemnik do którego przełożymy warstwowo sos i rybę. Na dno pojemnika nakładamy warstwę sosu, na sos warstwę ryby i tak do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz