poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Mintaj w pomidorach.

 

Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym.

Składniki:

mrożone kostki z mintaja 6 szt.

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

koncentrat pomidorowy 100 g

pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka

sól do smaku

pieprz do smaku

majeranek łyżka stołowa

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 5 szt.

sos sojowy ciemny 1 łyżka

Wykonanie:

Rozmrożone na sicie kostki mintaja solimy, pieprzymy, panierujemy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy startą na wiórki marchew i pokrojone w pół plastry cebule. podlewamy wodą (125 ml), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżkę sosu sojowego, ciemnego. Mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody oraz możemy doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. dusimy jeszcze kilka minut i mamy już sos pomidorowo - marchewkowy do naszej ryby. Sos studzimy. Przygotowujemy pojemnik do którego przełożymy warstwowo sos i rybę. Na dno pojemnika nakładamy warstwę sosu, na sos warstwę ryby i tak do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz