czwartek, 13 czerwca 2024

Boczek wieprzowy w słoiczku.

 

Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.

Surowiec:

boczek wieprzowy świeży 1 kg

czosnek świeży 40 gram

papryczka chilli 1 szt.

sól 15 g/kg

majeranek 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka

mielony pieprz kolorowy 1 mała łyżeczka

liście laurowe po 1 szt. na słoiczek

ziele angielskie 4-5 ziaren do słoiczka

Wykonanie:

Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,33 l. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem dodajemy pokrojoną w kostkę papryczkę chilli. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem. W między czasie przygotowujemy słoiczki, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy listek laurowy i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoiczka. Tak napełnione słoiczki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoiczek 0,33l 40 + 25 + 17 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz