piątek, 14 czerwca 2024

Salceson wieprzowy - paprykowy.

 

Salceson wieprzowy biały, zrobiony z wieprzowej, tylnej golonki, wieprzowych nóżek, łopatki wieprzowej i ścinek z obróbki schabu. Mięsa peklujemy według podanej tabeli "Dziadka".

Surowiec:

golonka tylna 2 kg

nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg

ścinki od schabu 0,5 kg

łopatka wieprzowa 30 dkg.

Przyprawy do farszu 3 kg:

pieprz czarny 3g/kg

tymianek łyżeczka 1g/kg

kminek mielony 4g/kg

papryka wędzona słodka łyżeczki 2g/kg

majeranek 2 łyżki

ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,

czosnku 5g/kg

szklanka wywaru z gotowania

sól peklowa 60 g/ litr wody

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, golonkę bez kości i mięso (ścinki ze schabu)  peklujemy na mokro 24 godziny (według tabeli Dziadka) i po tym czasie gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej nóżkami. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2 cm. x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100 mm. 35-40 cm. dług. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz