Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na białej kaszy gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, serc z indyka i wątróbek z indyka. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.
Składniki:
wątróbki indycze 60 dag
serca indycze 90 dag
skórka z boczku 100 g
kasza gryczana biała 6 szklanek o pojemności 250 ml
kasza jęczmienna 1 szklanka o pojemności 250 ml
wywar z gotowania mięs 3,5 litra (14 szklanek x 250 ml)
ostry sos z papryczek 400 ml ( zamiast krwi)
Przyprawy:
pieprz naturalny 2,5 g/kg
pieprz ziołowy 2,5 g/kg
sól warzona 10g / kg (do smaku)
majeranek 2 g/kg
ziele angielskie 12 ziaren (do gotowania mięs)
cebula suszona 32 g do całości farszu
Materiały pomocnicze:
jelita wieprzowe cienkie 28/32 - 8 m
Wykonanie:
Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy serca z indyka, sparzone pokrojone drobno wątróbki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski w krążkach. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce. Tak przygotowaną kaszankę możemy mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz