Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na mostku wieprzowym z ziemniakami i ryżem.
Składniki:
mostek wieprzowy 1 kg
kiszone ogórki 6 szt. średnie
pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
4 średnie ziemniaki
1 marchew
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
ryż 3 łyżki
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
2 litry wody
śmietana do zabielenia zupy
pieprz do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
W 3 litrach wody gotujemy wieprzowy mostek, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, suszoną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone mięso z mostku wieprzowego, łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły. Zupę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz