sobota, 15 czerwca 2024

Zupa ogórkowa z ryżem.

 

Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na mostku wieprzowym z ziemniakami i ryżem.

Składniki:

mostek wieprzowy 1 kg

kiszone ogórki 6 szt. średnie

pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków

4 średnie ziemniaki

1 marchew

suszona włoszczyzna 2-3 łyżki

ryż 3 łyżki

1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej

2 litry wody

śmietana do zabielenia zupy

pieprz do smaku

sól do smaku

Wykonanie:

W 3 litrach wody gotujemy wieprzowy mostek, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, suszoną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone mięso z mostku wieprzowego, łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły. Zupę podajemy na gorąco.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz