wtorek, 2 lipca 2024

Sałatka warzywna na zimę z kapusty, cebuli, papryki i ogórków.

 

Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych.

Składniki:

kapusta biała 3 kg

marchew 4 szt.

cebula 3 szt.

papryka czerwona 3 szt.

papryka zielona 3 szt.

ogórki 2 kg

natka pietruszki

koper

Składniki do zalewy:

sól 1 1/2 łyżki 

cukier 1 1/2 łyżki 

ocet 10 % 150 ml

Wykonanie zalewy:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka na wiórki. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki solimy i mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Po włożeniu do słoików zalewamy powstałą razem z sokami zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.











Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Witam mam pytanie zapomniałam zagotować zalewy czy już się salatka do niczego nie nadaje??

    OdpowiedzUsuń