Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych.
Składniki:
kapusta biała 3 kg
marchew 4 szt.
cebula 3 szt.
papryka czerwona 3 szt.
papryka zielona 3 szt.
ogórki 2 kg
natka pietruszki
koper
Składniki do zalewy:
sól 1 1/2 łyżki
cukier 1 1/2 łyżki
ocet 10 % 150 ml
Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka na wiórki. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki solimy i mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Po włożeniu do słoików zalewamy powstałą razem z sokami zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.
Witam mam pytanie zapomniałam zagotować zalewy czy już się salatka do niczego nie nadaje??
OdpowiedzUsuń