poniedziałek, 25 stycznia 2016
Mizeria z ogórków w zalewie octowej.
składniki:
3 kg średnich ogórków
3 łyżki soli
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
zalewa:
0,5 szklanki octu 10% + 2 szklanki przegotowanej wody
sól, cukier do smaku
wykonanie:
Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy trzema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków,.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.
Domowy swojski majonez.
skład:
2 żółtka jajek kurzych
szczypta soli
1 łyżka musztardy
odrobina pieprzu świeżo mielonego
sok z połówki cytryny
0,5 litra oleju (każdy dobiera olej taki jaki lubi)
kieliszek octu (ja dałam ocet jabłkowy 6%)
wykonanie:
Solimy szczyptą soli dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki: 1 łyżkę musztardy, odrobinę pieprzu świeżo mielonego, sok z połówki cytryny, powoli wlewamy 0,5 litra oleju słonecznikowego, kieliszek octu. Ucieramy około 20 minut.
Konfitura z czarnych jagód.
składniki:
1 litr czarnych jagód
cukier
woda przegotowana (wrząca)
wykonanie:
Jagody przebieramy by nie było listków, myjemy i wkładamy do słoiczków. Wsypujemy cukier w zależności od wielkości słoiczka do takiego od dżemu 2 łyżki. Zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy wieczka. Do wyłożonego ściereczką na dnie garnka wstawiamy słoiczki z jagodami zalewamy wodą na 3/4 wys słoiczka i pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody.
Krokiety z boczkiem i pieczarkami.
Poniższy przepis jest na 23-25 krokietów, bardzo pysznych.
składniki:
2 słoiki kiszonej kapusty (ja kiszę kapustę sam)
1 kg. pieczarek
60-70 dkg boczku świeżego
2 cebule
4 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki domowej kostki rosołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
dobra garść majeranku
przepis na placki 23-25 sztuk
składniki:
6 jaja
3 szklanka mleka
3 szklanka ciepłej przegotowanej wody
6 łyżki oleju
4,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o egzystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy.
przygotowanie:
Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami domowej kostki rosołowej. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Po zagotowaniu , gdy widzimy że zaczęło wrzeć gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko. Dodajemy pieprze i majeranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy i podsmażamy.
Smacznego!!!
Smalec z kaczki.
surowiec:
skórki z kaczki
sól, pieprz ziołowy
wykonanie:
Wymyte i ocieknięte skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek powstałych z reszty skórek. Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego. Możemy w ten sam sposób używać tego smalcu jak wieprzowego.
Smalec wiejski.
surowiec:
0,5 kg słoniny
1 cebula
przyprawy:
sól, pieprz ziołowy, majeranek
wykonanie:
Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę i smażymy na wolnym ogniu tyle czasu aż zarumienią się. Do takich zarumienionych skwarek wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i dodajemy przyprawy do smaku. Smażymy aż cebula troszkę się zarumieni i wyłączamy gaz.Ostudzony smalec wlewamy do słoiczka i zimny umieszczamy w lodówce.
Pasta z tuńczyka na ostro.
składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
połowa średniej cebuli
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
troszkę ketchupu pikantnego
1 łyżka ostrego sosu z papryczek chilli
koper
sól
pieprz
wykonanie:
Tuńczyka wykładamy do salaterki, wkładamy również drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy majonez, ketchup, sos z papryczek chilli, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy koperkiem. Smarujemy na chleb.
Smacznego :)
Zupa pomidorowa z makaronem.
skład:
4 skrzydełka z kurczaka
duża marchew
mały koncentrat pomidorowy
śmietana
2 ząbki czosnku
1,5 l. wody
Domowa kostka rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
lubczyk
por
listek laurowy 2 sztuki
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
makaron gniazdka
wykonanie:
Do gotującej się wody ze skrzydełkami wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w ćwiartki marchew i lubczyk. Po zdjęciu szumowiny gotujemy 25 minut, dodajemy por, domową kostkę rosołową i pozostałe przyprawy do smaku. Gdy marchew i mięso jest miękkie dodajemy czosnek pokrojony, koncentrat pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki i zabielamy troszkę śmietaną. W między czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)