sobota, 30 stycznia 2016

Galareta drobiowa.


składniki:

1 duży kurczak 2,2 kg
2 litry rosołu z kurczaka
żelatyna lub wywar z 2 kg nóżek kurzych
sól morska do smaku
łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,
natka świeżej pietruszki

warzywa suszone:

marchew, korzeń pietruszki, selera i por

wykonanie:

1 - Kurczaka myjemy, czyścimy z niepotrzebnych żył i błon, dzielimy na dwie połowy.

2 - Tak przygotowane połówki kurczaka wkładamy do garnka, wsypujemy sól i zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy.

3 - Podczas gotowania zbieramy szumowiny i po zebraniu dodajemy wszystkie suszone warzywa, domową kostkę rosołową i przyprawy.

4 - Kurczaka gotujemy do miękkości mięsa, studzimy pod przykryciem.

5 - Ostudzone połówki kurczaka obieramy z mięsa które trzeba rozdrobnić na 2 cm kostki.

6 - Przygotowujemy pojemniczki do galarety, i dno posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, groszku zielonego lub kukurydzy.

7 - Do każdego pojemnika układamy rozdrobnione mięso.

8 - Rosół z gotowanego kurczaka przelewamy przez sito, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie.

9 - Dwa litry rosołu z warzywkami doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim odpowiednią ilość żelatyny.

10 - Zalewamy każdy pojemnik rosołem z rozpuszczoną żelatyną i po wierzchu posypujemy zieloną natką pietruszki.

11 - Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy deklami i wstawiamy do lodówki żeby galareta zgęstniała.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz