czwartek, 14 kwietnia 2022

Duszone bitki z karczku, frytki, sałatka warzywna ze słoja.

 


Bitki z karczku podane z serduszkami ziemniaczanymi i sałatką warzywną z domowych przetworów.

Składniki:

karczek wieprzowy bez kości 5 plastrów 

pół dużej czerwonej cebuli

1 średnia biała cebula

1 kg ziemniaków

słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu

sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy 

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa. Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie. W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek. Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki. Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).












Smacznego !!!

1 komentarz: