środa, 20 grudnia 2023

Wątróbki z indyka, ziemniaki i sałatka z warzyw.

 


Smażone indycze wątróbki z cebulą podane z ziemniakami i sałatką z warzyw jak czerwona papryka, ogórek, kapusta, cebula i marchew.

Składniki:

wątróbki z indyka 60 dag

cebula 2 szt.

ziemniaki 6 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

mąka pszenna do obtaczania wątróbek

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone z błon i żył wątróbki moczymy w zimnej wodzie kilkakrotnie. Podczas gdy wątróbki się moczą smażymy pokrojone w pół plastry cebulę doprawioną solą i ziołowym pieprzem. Solimy tylko cebulę, wątróbek nie solimy. Na gorącym tłuszczu smażymy obtaczane w mące wątróbki z obu stron na rumiany kolor, tak nie za długo, żeby wątróbki nie były za twarde. Gdy wątróbki będą dobrze usmażone to dodajemy na patelnię usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze dusimy minutkę. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i sałatką z warzyw.






Smacznego !!!

2 komentarze: