niedziela, 21 stycznia 2018

Leczo z klopsami i kaszą jęczmienną.



Leczo podane z klopsami i kaszą jęczmienną. Polecam.


Składniki:

kiełbasa śląska 60 dag.
mięso mielone wieprzowe 20 dag.
papryka czerwona 2 duże szt.
papryka jasna stożkowa 2 szt.
cebula biała 2 szt.
cebula czerwona 1 szt.
młode cukinie 3 szt.
patison 1 szt.
pomidory krojone 1 puszka
olej
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
majeranek 2 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
koper
kasza jęczmienna 20 dag

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, lekko solimy i dusimy w garnku z 2 łyżkami oleju około 10 minut. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojoną w paski paprykę czerwoną i jasną stożkową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową kostkę rosołową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy obrane ze skórki pokrojone w kostkę cukinie i patisona, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości składników. W między czasie z mielonego mięsa robimy klopsy, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Gdy wszystkie gotujące składniki będą miękkie dodajemy majeranek, puszkę pokrojonych pomidorów bez skórki i zrobione klopsiki. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem, doprawiamy do smaku, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Gotujemy kaszę jęczmienną w ilości potrzebnej do spożycia. Leczo podajemy z klopsami i kaszą.















Smacznego!!!

sobota, 20 stycznia 2018

Łazanki z kapustą kiszoną i leśnymi grzybami.



Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą z marchwią i żurawiną oraz z grzybami leśnymi. Polecam!!!


Składniki:

kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 1,5 kg Odciśnięta z soku
grzyby leśne, 1 słoik 900 ml w sosie własnym
ścinki ze schabu 50 dag
pasta rosołowa 2 łyżki
olej 250 ml
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 szt.
makaron łazanki 50 dag

Wykonanie:

W litrze wody z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy pokrojone w
kostkę grzyby i mięso. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z soku kapustę,
mieszamy i gotujemy 90 minut. Jeżeli po tym czasie kapusta będzie już miękka doprawiamy do
smaku pieprzem i solą. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Ugotowaną kapustę z mięsem i
grzybami wykładamy na durszlak i odciskamy z wywaru. Wywaru nie wylewamy, możemy zużyć go do ugotowania kwaśnicy. Odciśniętą kapustę z mięsem i grzybami przekładamy do brytfanki z olejem, mieszamy dodając stopniowo odcedzony makaron łazanki. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut.




Smacznego!!!

piątek, 19 stycznia 2018

Biała kaszanka smażona.



Biała kaszanka smażona, podana z warzywną sałatką. Polecam.

Składniki:

biała kaszanka 3 kiełbaski
sałatka warzywna
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu układamy kaszanki i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone kaszanki podajemy z sałatką warzywną.





Smacznego!!!

Zupa buraczkowa z uszkami.



Uszka smaczne są nie tylko z czerwonym barszczem ale również smaczne są w zupie buraczkowej. Polecam!!!

Składniki:

burak ćwikłowy 1 szt.
zakwas buraczany 250 ml
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
sól do smaku
pieprz do smaku
uszka z kapustą i grzybami 30 dag

Wykonanie:

Buraka obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w ósemki. Wlewamy do garnczka 1,5 litra wody, wkładamy buraczki, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy do miękkości buraka. Gdy buraczki będą miękkie wyjmujemy je, studzimy i ostudzone trzemy na wiórki. Wiórki z buraka dodajemy do garnka i zagotowujemy, dodajemy zakwas buraczany, przyprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy uszka. Ugotowane uszka nakładamy do talerzy i wlewamy zupę buraczkową.


Smacznego !!!

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, mięsem z indyka i z podgardlem.



Kolejna bardzo smaczna biała kaszanka tym razem do jej zrobienia użyłam suszonych pomidorów, skrzydła z indyka i chudego podgardla wieprzowego. Polecam.

Surowiec:

skrzydło z indyka 70 dag
podgardle wieprzowe bez skóry, chudsze 30 dag
2 szklanki kaszy gryczanej białej
2 szklanki kaszy gryczanej palonej
2 szklanki kaszy jęczmiennej
12 szklanek wywaru z gotowania mięs
sos z ostrych papryczek chili 250 ml
pasta rosołowa 2 łyżki
suszone pomidory
jelita wieprzowe 28-32 - 5m

Przyprawy:

sól
pieprz
granulowany czosnek
majeranek
liść laurowy mielony
ziele angielskie mielone


Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. 

Skrzydło z indyka i podgardle wieprzowe myjemy i gotujemy w 2 litrach wody 60 minut, studzimy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w małą kostkę. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone mięsa, suszone pomidory, sos z ostrych papryczek, pastę rosołową i wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie, przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach (moczymy 2-3 godziny). Parzymy kaszanki w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.






 











Smacznego!!!

czwartek, 18 stycznia 2018

Chrupiące faworki.


Coś dobrego i słodkiego, co wielu lubi chrupać. 

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajka kurze 6 żółtek
śmietana 12-18% pół szklanki
cukier 1 łyżka
sól szczypta
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus, zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy cienki placek. Z placka wycinamy paski o szerokości 15 cm, z tych pasków wycinamy paski ciasta o szerokości 2 cm, środki pasków nacinamy i przekładamy przez nacięcie pasek ciasta, lekko naciągamy i układamy na oprószonym mąką stole. Uformowane paski ciasta smażymy na rumiany kolor w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki osuszamy na papierowych ręczniczkach, układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.












Smacznego!!!