piątek, 23 sierpnia 2019

Makaron Farfalle z sosem wieprzowym.



Makaron Farfalle podany z sosem wieprzowym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.


Składniki:

makaron farfalle (kokardki) 50 dag
marynowane papryczki czereśniowe

Sos:

mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 1 szt.
lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
liść laurowy mielony szczypta
woda 1 litr
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
koncentrat pomidorowy
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron podajemy z sosem wieprzowym, ogórkiem kiszonym lub marynowaną papryczką czereśniową.








Smacznego !!!

czwartek, 22 sierpnia 2019

Śmietanowiec galaretkowy.



Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą ubita śmietana wymieszana z krystaliczną galaretką i kostkami z galaretek.



Składniki:

śmietana 36% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretki przezroczyste 2 szt.
jeżyny do dekoracji
winogrona bezpestkowe do dekoracji

Galaretki na kostkę:

galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka leśne owoce 1 szt.

Wykonanie:

Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce.

Masa śmietankowa z galaretkami:

Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka (200 ml) wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy do większej miski i wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Na całości wykładamy okrągłe biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu całości wykładamy na talerz, dekorujemy i kroimy na porcję.











Smacznego!!!

środa, 21 sierpnia 2019

Kartoflak.



Kartoflak, czyli babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.


Składniki:

ziemniaki 5 szt. (duże)
jajka 3 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
boczek wędzony 15 dag

Przyprawy:

sól 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.












Smacznego !!!

wtorek, 20 sierpnia 2019

Sos z papryczek chili i habanero.



Gęsty, ognisty sos z papryczek chili i habanero. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

Składniki:

papryczki chili 50 dag
papryka habanero 50 dag
oliwa z oliwek 50 ml
cebula 10 dag
czosnek 50 g
przecier z pomidorów lima 1 litr
miód 100 ml
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
ocet jabłkowy 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.








Smacznego!!! 

poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Pikle po Warmińsku.



Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.


Składniki:

duże ogórki gruntowe 5 kg
sól do przetworów 3 łyżki stołowe

Zalewa:

sól do smaku
cukier do smaku
gorczyca 1 łyżeczka na słoik
nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
liść laurowy 1 szt. na słoik
ziele angielskie 3 szt. na słoik
goździk 1 szt. na słoik
ocet 10 % 200 ml
woda  1 litr

Wykonanie:

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.

Pikle:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.









Smacznego!!!

niedziela, 18 sierpnia 2019

Zupa klops z makaronem, po Warmińsku.



Bardzo smaczna zupa, zwana na Warmii, zupą klops. Zupę możemy podawać z makaronem jak i z kartoflami.


Składniki:

woda 2 litry
suszona włoszczyzna 4 łyżki
pasta rosołowa 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżeczka
świeży lubczyk
mąka do zagęszczenia zupy
śmietana do zabielenia zupy
makaron dowolny

Klopsy:

mielone mięso wieprzowe 50 dag
czosnek 2 ząbki
jajka kurze 1 szt.
pieprz kolorowy tłuczony
sól

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Wykonanie klopsów:


Mięso mielone doprawione solą, pieprzem, dodanym jajkiem i czosnkiem dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.

Gotujemy zupkę:

Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleniną pokrojoną drobno i majerankiem do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżką mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Zupę podajemy z klopsami i makaronem.







Smacznego!!!