niedziela, 4 lutego 2018

Gołąbki z ryżem.



Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.


Składniki:

kapusta biała 2 duże głowy
mięso wieprzowe mielone 3 kg
ryż biały 30 dag
koncentrat pomidorowy
pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kostki kupne
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
liść laurowy 6 szt.
ziele angielskie 10 ziaren
lubczyk
natka pietruszki
śmietana 30%
mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować wywar do zalania gołąbków. Podczas gotowania dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz. Zmielone z czosnkiem mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Odlewamy potrzebną ilość wywaru do zrobienia sosu, zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gołąbki podajemy polane sosem, udekorowane gałązkami świeżego kopru. Ostudzone gołąbki z wywarem możemy również zamrozić w pojemniku.


















Smacznego!!!

Jajecznica z pieczarkami na wędzonym boczku.



Jajecznica z jajek od kur wesołych, z pieczarkami na boczku wędzonym. Polecam.


Składniki:

jajka kurze 6 szt.
pieczarki 3 szt.
boczek wędzony 6 plastrów
sól
pieprz ziołowy
pomidorki koktajlowe
koper do dekoracji
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte, pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na tłuszczu, dodajemy plastry wędzonego boczku i smażymy do zarumienienia się plasterków boczku z obu stron. Dodajemy rozmieszane, doprawione
solą i pieprzem jajka, mieszamy. Smażymy do momentu takiego, jaką lubimy jajecznicę, na luźno
czy więcej podsmażoną. Podajemy z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi, dekorujemy gałązką
kopru.








Smacznego!!!

Zupa krem z dyni piżmowej.



Bardzo smaczna i zdrowa zupa z dyni piżmowej. Polecam.

Składniki:

dynia piżmowa 500 g pokrojona w kostkę
cebula 1 szt. mała
pietruszka (korzeń) 1 szt.
marchew 1 szt.
seler naciowy łodyżka
ziemniaki 1 szt.
pieprz czarny mielony szczypta
woda 550 ml
domowa pasta rosołowa 1 czubata łyżka lub 1 kostka kupna bulionu
sól do smaku
masło 10 g

Wykonanie:

Obraną ze skóry, wydrążoną dynię, pokrojoną w kostkę, ziemniak pokrojony w kostkę, cebulę, marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę smażymy na maśle. Jeżeli warzywa ładnie się podsmażą dodajemy bulion zrobiony z wody i pasty rosołowej. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą dusimy do miękkości warzyw. Jeżeli wszystkie warzywa będą miękkie, całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grzankami lub pieczywem,jak kto lubi.



Smacznego!!!

sobota, 3 lutego 2018

Gulasz z szynki wieprzowej.



Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.


Składniki:

szynka wieprzowa 80 dag
1 cebula
lubczyk
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna suszona 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
majeranek
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
woda 800 ml
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
koncentrat pomidorowy
tłuszcz do smażenia
kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
ogórki kiszone
papryczka czereśniowa

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie parzymy kasze. Sparzoną kasze nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem, podajemy z kiszonym ogórkiem i konserwową papryczką czereśniową.











Smacznego !!!

Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami.



Zawsze smaczne, mające dużo zjadaczy, ziemniaczane placki podane z pieczarkami. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 8 szt.
sól
majeranek
pieprz ziołowy
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna
pieczarki 15 dag
cebula biała połowa
cebula czerwona połowa
natka pietruszki
bazylia świeża
śmietana 30% 2 łyżki
olej 2 łyżki
oliwki czarne
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Duszone pieczarki:

Wymyte, pokrojone pieczarki smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojone cebule w pół plastry, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Przyprawiamy pieprzem i solą. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy śmietanę, mieszamy.

Placki:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto na placki odstawiamy na 30 minut żeby przeszło przyprawami. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Podajemy z  duszonymi pieczarkami, oliwkami i koktajlowymi pomidorkami.










Smacznego!!!

piątek, 2 lutego 2018

Potrawka z kurczaka.



Bardzo smaczna potrawka z kurczaka podana z ryżem. Potrawkę możemy podawać również z ziemniakami lub makaronem. Polecam.


Składniki:

filet z kurczaka cały 1 szt.
mrożone warzywa - (marchew, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza) 2 szklanki
bulion drobiowy 3/4 szklanki
olej 2-3 łyżki
sól
pieprz
śmietana 30% pół szklanki
natka pietruszki

Wykonanie:

Oczyszczony z błon filet kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy na gorącym oleju (2-3 łyżki). Podczas smażenia dodajemy bulion drobiowy oraz 2 szklanki mrożonych warzyw, dusimy 10 minut. Po 10 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku oraz posypujemy słodką czerwoną papryką. Gotujemy do zredukowania się sosu. Sos powinien być gęstszy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, ziemniakami bądź z makaronem.



Smacznego!!!

Placki ziemniaczane ze śmietaną.



Zawsze smaczne, mające dużo zjadaczy, ziemniaczane placki podane z kwaśną śmietaną. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 8 szt.
sól
majeranek
pieprz ziołowy
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna
olej do smażenia
śmietana 12 %

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy
jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto na placki odstawiamy na 30 minut żeby przeszło przyprawami. Po
tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z
tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Podajemy z kwaśną śmietaną.




Smacznego!!!

czwartek, 1 lutego 2018

Klopsy w białym sosie pietruszkowym z ziemniakami.



Klopsy w białym sosie pietruszkowym podane z ziemniakami i sałatą lodową.


Składniki:

mięso wieprzowe, mielone z cebulą i czosnkiem 20 dag
ziemniaki 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
mąka ziemniaczana 1 łyżka do zagęszczenia sosu
śmietana 30 % do zabielenia sosu
woda 750 ml

Wykonanie:

Zagotowujemy 750 ml wody z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim . Gotujemy do momentu miękkości włoszczyzny. W między czasie z mięsa formujemy 2 klopsy. Dodajemy klopsy do gotującego się bulionu oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy aż klopsy wypłyną na wierzch. Zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy ziemniaki. Klopsy podajemy z ziemniakami i sałatą lodową ze śmietaną.








Smacznego!!!